CategoriesReligion/Andligt

Annandag Påsk är här – nu igen…

Nu när påskhelgen nästan är över tänkte jag avsluta firandet med att berätta varför vi firar påsk. Det kan ju finnas de där ute som firat järnet hela helgen, men faktiskt inte har en aning…

 

I Sverige firar vi ett hopmixat mischmasch av högtider blandat med gammal fornnordisk kultur och kristendom, och det är många av våra traditioner som blivit en hopsmält geggamoja helt enkelt. Det är svårt att veta exakt var allting kommer ifrån, eftersom det har pågått under så många hundratals år.

 

Som så många andra av våra traditioner är även påsken ett hopkop av kristendom och diverse hedniska ritualer – som att rena allt det onda från sitt hus och liv, samt grannländers grupptryck (HAREN!)…  men:

 

nr 1 så firar vi faktiskt påsk, håll i er nu – pga Jesus!

 

Ja, jag vet, är det inte konstigt? Vi som inte ens är ett särskilt religiöst folk, ett av världens mest sekulariserade länder…

 

Men när det gäller att äta ägg för Jesus – då ställer vi upp för laget!

 

Vi vet oftast varför vi firar en högtid, men så finns det konstiga inslag som inte verkar höra hemma riktigt, de saker vi starkare förknippar just påsken med än Jesus – ägg, fjädrar, färgen gult, påskgodis m.m. Var kom de ifrån?

 

Från början var påsk en judisk tradition – pesach – som hyllade minnet av Exodus, dvs judarnas uttåg ur Egypten och friheten från slaveriet. Man tror att det hebreiska ordet “pesach” födde vårt namn för högtiden vi anammade: påsk.

 

När infaller påsken?

 

Vår påsk infaller på olika helger varje år, man bestämmer när påsken ska infalla utefter den första ecklesiastiska fullmånen som infaller på eller närmast efter 21/3. I Sverige hängde vi på detta sätt att räkna ut påskens ankommande 1844, men då hade vi redan firat påsk i ca 700 år, så påsken är inte särskilt ny i vårt land.

 

Som de flesta av er säkerligen vet, så firas Långfredagen pga Jesu korsfästelse. Ända fram till 1969 fick inga klubbar, restauranger m.m. hålla öppet, då allt skulle vara fruktansvärt tråkigt och långdraget denna dag, så som det hade varit för Jesus där på korset. Man skulle även undvika aktiviteter och äta enkel mat. Barn fick inte heller leka, allt för att dagen skulle upplevas som outhärdligt lång, så att man ju faktiskt skulle förstå hur det kändes att hänga där och långsamt plågas till döds.

 

Att som barn inte få leka under en hel dag måste ju vara ungefär samma sak som att bli korsfäst!

 

Dagen efter den oerhört långa Långfredagen kommer Påskafton med sin “tomhet”, tydligen, och det händer egentligen inte mycket annat än att svenskar i landet runt envisas med att kasta påsksmällar efter kreti och pleti.

På Jesu tid hände det ingenting förrän på Påskdagen – en dag med stora happenings – Jesu uppståndelse!

Så långt tror jag nog alla är med, påsken firas för att hedra Jesus – något man blivit itutad sedan skolan…

 

MEN vad har kycklingar, fjädrar och kärringar med Jesus att göra? Och ÄGGEN? Vad är det för hysteri med ägg?

 

ÄGG

Påskägg – enorma mängder godis säljs under denna högtid i Sverige. Läste någonstans att man säljer 6000 ton godis bara under denna helg! Galet. Och 2000 ton vanliga ägg sätter vi i oss…(!)

 

Påsken föregicks av fastan på den gamla goda tiden och då fick man inte äta ägg, mjölk eller ost. Då hönor under den här perioden helt naturligt lägger många ägg, så lade man bara äggen på en hög som växte sig större och större, så när man sedan fick lov att äta var man ju tvungen att äta upp dem. De kunde ju inte slängas….

 

Detta hysteriska ätande, som egentligen grundade sig i att man inte kunde kasta mat, höll således i sig även till våra dagar…

 

Ägg är även en vanlig symbol – världen över – för livet och då verkar det ju tämligen vettigt att äta ägg ur även symbolisk synpunkt, då påsken är en symbol för livet, döden och återuppståndelsen.

Att måla på äggen tror man att man började med på 1700-talet, och varför då? Ja, varför inte? Enligt en del källor så började man med att måla dem röda för att symbolisera Jesu blod.

Sedan spårade det väl ut då kan jag tycka…

 

 

PÅSKKÄRRING

Påskkärringar flög redan i mitten på 1800-talet över hela Sverige, på sina kvastar, allra helst då under påsk, onda varelser som de är. De flög till Blåkulla på Skärtorsdagen, för det är den dag när all ondska släpps lös (Jesus blev ju trots allt förrådd av en av sina egna denna dag!).

 

Folket började tända brasor och sköt med gevär för att skrämma iväg häxorna som flög till och från Blåkulla, vilket har följt med till vår tid genom påskelden och påsksmällarna.

 

Barnen började klä ut sig till påskkärringar för ca 100 år sedan, och traditionen kan skilja sig något runt om i landet; bl.a vilken dag man gör det under påskhelgen.

 

Att man går ut med avsikt att få godis är nog ganska likt överallt.

 

min syster och kusin som påskkärringar 1970

 

PÅSKRISET

Påskris är en tradition från 1600-talet.

Ursprungligen använde man det för att piska människor så att de skulle minnas Jesu lidande.

Det finns också de som hävdar att man före kristendomen, på tiden vi var hedningar alltså, piskade varandra med ris frampå vårkanten för att önska varandra Lycka till! (?)

Idag står det förhoppningsvis bara i en vas…

 

PÅSKHAREN

Påskharen, jo men jawohl, han kommer från Tyskland, och dök upp hos oss under sent 1800-tal.

Ni vet den där haren som kommer med hönsäggen… ?

Att påskens färg är gul tror man beror på: äggulan, kycklingar, påskliljor, solen… you name it! Ingen vet!

 

påskliljor

 

Så till nästa påsk så vet ni nu varför ni måste äta upp alla äggen som ligger på tallriken och varför ni måste kasta påsksmällar efter häxorna som flyger över huvudet! Men varför den där haren kommer med ägg, ja det har jag lite svårare att svara på…

 

TIPS: En bra blogg där jag läst på en hel del och hämtat en del information: Högtider och traditioner – skriven av Mattias Axelsson 

 

SparaSpara

Gravatar image
By

I'm Charnette - a padawan of life, and ponderer of all sorts of unnecessary stuff. My blog - Padawan & Ponderer - will show you my life, my pain, my travels, and a lot of photography. Some animals too, simply because I adore all of them... Tag along and join me! ^.^

What about these then?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *