CategoriesWCL

Är vit hud vackrare?

Thailand (och säkerligen resten av Asien också; jag har bara personliga bevis från Thailand, Nepal och Japan) ligger väldigt långt efter oss när det handlar om rasism – vad som är lämpligt respektive olämpligt att haspla ur sig angående människors nyanser och hudtoner, och de är väldigt fokuserade på människors hudfärg, eller snarare om den är mer gul/brun än vit.

 

Skönhetsidealet i Asien är att se så kaukasisk ut som möjligt!

 

Det finns många skönhetsideal i Asien som för oss ter sig oerhört märkliga, men då bör man också betänka att våra egna ideal är synnerligen underliga de också. För en asiat verkar de förmodligen precis lika märkliga.

 

Reklam, som jag själv såg i Thailand. Bild lånad härifrån!

 

Vitast vinner! I alla läger.

 

Den här längtan att vara vit stör mig för det känns så fel, så tvärtemot allt jag har fått lära mig. Den känns ohälsosam och smaklös.

Jessica Simpson gjorde faktiskt en riktigt bra serie som handlade om skönhetsideal runt om i världen där bl. a. detta ”fenomen” behandlades.

Jessica har dock fått en hel del kritik för serien, då man ansåg henne pinsam eftersom hon är som hon är, dvs ytlig, flamsig, korkad, och allmänt “amerikansk”. Jo, det är ju så hon oftast framstår på tv, men jag tycker ändå att serien var bra och tog upp bra ämnen. Tittar man på ett program med Jessica Simpson så borde man ju veta vad det är man börjar titta på, det är inte precis så att man köper grisen i säcken med henne, man vet vad man får och ibland får man bara koppla bort tramsigheten och det pinsamma, för att se under ytan. Varför bli arg och irriterad när människor beter sig enligt sin natur?

 

Simpson besökte bland annat Thailand

 

I ett av programmen besökte hon Thailand, och träffade en kvinna i 40-50-årsåldern. Hon hade för x antal år sedan varit en ung, vacker sångerska, med en lovande framtid framför sig och med ett enda önskemål: att bli vit, eller åtminstone vitare.

Så hon började använda produkter innehållande whitening, dessa förbenade produkter som alla asiater använder idag, med få undantag (t o m min pojkvän är och pillar på dessa produkter, om han ändå hade fått köpa dem för mig! hehe).

För mig är det nästan stört omöjligt att få tag i helt vanliga hudprodukter utan whitening i dessa länder. Helt sjukligt. Bodylotion, duschcreme, ja t o m deo – alla innehåller de whitening.

Detta är som sagt inte någon strikt thailändsk grej, utan det här har drabbat hela Asien och även afrikanska länder, västindiska länder och de flesta kulturer där invånarna har mörkare hudfärg, eller annan hudton än oss – den ack så vackra ariska rasen… (!)

 

Alla vill vara vita, till vilket pris som helst.

 

Thaikvinnan i Simpsons program började få pigmentfläckar efter ett tags användande av sin whiteningprodukt. Hennes historia var gripande och det var inte bara Simpson som grät. Jag själv satt hemma i soffan och fällde stora tårar över tragiken som var hennes liv.

Kvinnans man hade givetvis lämnat henne också, så nu hade hon ingenting kvar. Ingen karriär och ingen familj, och alla på gatan stirrade skrämt på henne, fullkomligt ovetandes att de själva kanske kommer att se ut så en vacker dag.

 

Panya före och efter Jessica Simpson fixade till henne med make-up i sitt program. Vissa tyckte att det var ytligt och smaklöst, men jag tycker att hon ser rätt tacksam ut! Bild lånad härifrån!

 

Det är inte heller bra att sola

 

Thaiare åker inte gärna till stranden eller solar för att få färg, som vi blekfisar gör. Är det varmt ute tar de hellre på sig en långärmad tröja för att inte bli solbrända.

Det är heller inte något asiatiskt dille – när jag var i Sydamerika fick jag veta att det ansågs fult att vara solbränd, för det tyder på att du inte har något jobb och kan ligga på stranden varje dag alternativt att du är fattig och arbetar ute på fälten.

 

Är du vit är du rik eller har åtminstone ett jobb (alt arbetar inomhus på ett ”bättre” jobb), vilket innebär att du inte har tid att vara utomhus.

 

De stora märkena – L’oréal, Nivea, Garnier, Biotherm, Lancome etc – säljer alla whitening produkter i Asien. Döm av min glädje när jag sprang runt i Japan på jakt efter en ansiktscreme och jag hittade Biotherm (mitt favoritmärke). Här skulle det handlas, minsann. Jahaja, trodde jag då. Fanns inte en enda ansiktscreme som inte innehöll whitening.

 

Det fick bli en creme i ett för mig okänt märke, för någon whitening kan ni inte lura på mig!

 

En dag i skolan på Koh Samui frågade min lärarinna (efter hon fått reda på att min pojkvän är från Buriram a.k.a bonnläpp=mörkhyad och ful) om jag tyckte att män från Buriram var snygga. Jag svarade lite förvirrat ja och hon skrattade glatt. Det tyckte inte hon, för de var för mörka!

Sedan frågade hon om jag tyckte att någon vid namn Jom var snygg, och jag visste inte riktigt vem det var, men jag svarade ja ändå. Hon tyckte det var ännu roligare. Senare av Malin fick jag reda på att det var ägaren till vår skola. Enligt min lärarinna så var inte ägaren snygg heller eftersom han var för mörkhyad…

Det här tankesättet är dock tyvärr inte min lärarinna ensam om att ha här nere. Jag har sprungit på massor av thaiare som glatt undrar varför jag älskar Oh – han är ju så ful! Så syftar de på hans hudfärg. Javisst han är lite mörkare i huden, men jag tycker det är fint och dessutom hade jag nog älskat honom även om han varit vitare. Eller mörkare för den delen också.

 

Hudfärgen har liksom inte mycket att säga till om, i varje fall inte när det gäller mig.

 

Det här ämnet stör mig som sagt en hel del, eftersom jag anser att det är rasistiskt, så jag googlade lite för att se vad som kom upp. Jag hittade massor av intressanta saker.

Den här mannen t ex, menar att det inte är rasistiskt att vilja ha vit hud i Asien. Jag kan nog medge att jag inte upplever att folk ser ned på varandra på samma sätt som vi gör i väst, som jag även påpekat tidigare, men det finns ändå en osynlig gräns mellan folk och folk, som man inte kliver över – punkt slut.

 

Vi umgås helst med likar, och de som kommer från norra Thailand kan inte umgås med de från södra Thailand.

 

Folk från norr tycker t ex inte om folk från söder (nu förstår väl ni också att jag generaliserar!). Vår f.d. lärarinna Yu berättade att hon tidigare varit på semester i Chiang Mai och då hotellägarinnan fick reda på att hon kom från Krabi så var hon inte lika välkommen på hotellet längre. Yu tog då helt enkelt sin packning och flyttade till ett annat hotell. Folk från norr anser tydligen att söderfolket är fisförnäma, snobbiga, och märkvärdiga. Men det är de tydligen inte, i alla fall inte om du frågar ngn från söder då. 😉

Mina inhemska vänner här nere umgås blandat; de flesta är från Buriram, men en del kommer även från Khanom vilket ligger i söder, så det skiljer givetvis från fall till fall.

 

Att inte vilja bli sedd som fattig tycker jag också är motbjudande – är fattiga människor sämre människor?

 

Det här med vit hy har varit attraktivt för de som inte har det naturligt sedan urminnes tider. Den här sidan skriver om hur de gamla grekerna och romarna också eftertraktade detta underbara fenomen – vit porslinshy. Oj, så underbart vackert. ELLER NOT!

 

Jag använder gärna lite bly bara det gör mig vacker!

 

Metoderna som fanns på den tiden var dock farliga och kunde till och med bidra till döden, men vad gör man inte för lite skönhet? Man använde bl a blyfärg, som kunde leda till långsam förgiftning. Den här fixeringen blev allt mer en klassfråga, så därför blev det så att ju vitare du var, desto högre klass var du, vilket också är fallet idag, som jag nämnde ovan.

Det är inte enbart vackert i Asien att vara vit, det är även feminint. En Geishas vita hud är en symbol för allt detta; skönhet och femininitet och oskuld. Tidigare malde man ned pärlemor från snäckskal till puder och åt det. Hur det gör huden vit förstår jag inte, men vad vet jag om vetenskap? Eller skönhet! 😉

 

Jag är dock väldigt skeptisk till whitening produkter, även idag – hur nyttigt kan det vara? Vad är det i produkterna?

 

Jag är inte så intresserad egentligen av huruvida Kai eller Go vill vara vita eller om Annika och Sofie vill vara bruna, det jag är bekymrad över är vad de så kallade whitening produkterna innehåller. Egentligen. So here we go.

 

Vill du ha kroppen full av kvicksilver?

 

Enligt denna sida är det kvicksilver i många av de billigare produkterna. De berättar även att det finns piller för att göra huden vitare, och det finns laser, kirurgi, och en hel hög med andra sätt. Jag citerar en av kvinnorna i artikeln, Hilda Chu, en student från Taiwan:

 

”My future employers like white skin more”

 

Ytterligare en sida bekräftar att kvicksilver är en stor del i dessa produkter.

 

Vad är kvicksilver?

 

Kvicksilver är, om ni inte visste det, förbjudet i livsmedel i vårt härliga land Sverige, om ändå man tyckte det var helt ok att stoppa kvicksilver i Svininfluensa-vaccinet för några år sedan. Det var bland annat därför jag vägrade att ta den! Men det är en helt annan historia som jag kan kväka om en annan gång.

Kvicksilver är farligt för kroppen, beroende på vilken dos du kastar i dig så kan det även vara livshotande. Många whitening produkter innehåller en så pass stor mängd kvicksilver att under en tids användning är det tillräckligt för att ge dig njurskador.

 

Så varför använder man kvicksilver i dessa produkter om det nu är så farligt?

 

För att det är effektivt – man blir vit, dvs det klarar av vad det lovar, men framför allt för att det är billigt.

 

Det finns andra ämnen än kvicksilver för att göra huden vitare, men de är dyrare

 

Hydroquinone/Hydrokinon är en annan substans som används i whitening produkter.

 

Hur fungerar kvicksilver och hydrokinon i whitening?

  • De hindrar produktionen av melanin och det är därför huden blir vitare genom att använda dem.
  • Hydrokinon och kvicksilver reagerar tillsammans med de ultravioletta strålarna och bidrar till för tidigt åldrande, och mer pigmentering.
  • Hudens brist på melanin gör den även mottagligare för hudcancer.

Läs vidare i denna artikel på engelska.

 

Vad är långtidseffekterna? Hur farligt kan det vara?

 

Om inte ”mottagligare för hudcancer” avskräckte dig, vilket det förmodligen inte gjorde, eftersom vi vita människor älskar att kasta oss ut i solskenet utan vettigt solskydd, så bidrar även Hydrokinon till att göra collagenfibrerna tjockare och får huden att se svullen och fläckig ut. Inte så vackert!

Kvicksilver samlas dessutom i dina hudceller och lägger sig som ränder i hudvecken – blå/grå ränder. Inte så vackert! Det kan även leda till njurkollaps, leverkollaps och ja, det torde ju säga sig självt: kvicksilverförgiftning.

 

Idag finns säkrare alternativ

 

Idag finns det som sagt säkrare alternativ för whitening produkter som används, men de är dyrare och vi vet ju att konsumenterna oftast vill ha allt billigt, helst gratis.

Arbutin är ett ämne som anses ganska säkert, man har ännu inte hittat några bieffekter (och med bieffekter menar man otrevlig lukt, och/eller giftighet).

C-vitamin förebyggar hudens åldrande, lakrits förebygger UVB-framkallad pigmentation. A-vitamin används för behandling av vitiligo, hyperpigmentation, melasma, hudinfektioner mm.

Kojic Acid är ett av de viktigaste blekningsämnena idag, och det kan även inkluderas i din diet. Det kan skapa hudirritation som bieffekt, men för den som vill bli vit ter sig den effekten tämligen överkomlig. Hos djur kan det även medföra olika bieffekter på organen, men det har inte funnits i mänskliga studier.

 

Vill ni veta mer?

Vad är skin whitening egentligen?

Snart kommer jag att berätta om hur detta även påverkar kändisar! Här är ett smakprov!

Men idag vill jag höra er läsares åsikter:

Vad tycker ni? Är vit hud vackrare??? Skulle ni medvetet offra er hälsa enbart för att bli vackra?

 

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

Gravatar image
By

I'm Charnette - a padawan of life, and ponderer of all sorts of unnecessary stuff. My blog - Padawan & Ponderer - will show you my life, my pain, my travels, and a lot of photography. Some animals too, simply because I adore all of them... Tag along and join me! ^.^

What about these then?

One thought on “Är vit hud vackrare?”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *