CategoriesLife As Me

Att göra ingenting

Att göra ingenting

Konsten att göra ingenting är enormt svår.

 

Nu pratar jag inte om att slappa på soffan, eller jo, lite gör jag det, men att aktivt göra ingenting är så mycket mer än att bara slappa och vara lat. Att man är i nuet och inte tänker på något annat än det man gör för tillfället, att man stannar här och nu och inte vandrar någon annanstans i tanken.

 

Det är att göra ingenting, och det är svårt; oerhört svårt.

 

Det har varit så otroligt mycket hela det här året, jag har varit igång hela tiden, konstant 24/7. Fast jag har inte riktigt märkt det, för jag har varit mitt i hamsterhjulet, och allt har bara snurrat fortare och fortare. Nu när jag kom till Bangkok märkte jag det, för då brast det och jag gick sönder.

 

Så jag beslutade mig för att komma hit till Koh Chang för att reda ut mitt trasiga inre och knyta upp knutarna som håller mig tillbaka.

 

Nu är jag här och varje dag jobbar jag hårt med att göra ingenting, eller att enbart göra en sak åt gången. Jag är en person som tittar mycket på film, men när jag gör det vill jag samtidigt göra något annat också, för annars känns det som om jag spiller tid. Så jag tittar på film samtidigt som jag gör manikyr, spelar wow, läser en bok, stickar eller skriver.

 

Ett tag hade jag dille på att spela WOW, sticka och läsa böcker samtidigt! Wow, vilken simultankapacitet eller hur?

 

Men saken är den att jag inte äger en enorm simultankapacitet, bara ett otroligt splittrat sinne, jag är inte grym på att multitaska, jag är bara grym på att aldrig lägga ned 100% i något jag gör, att aldrig vara helt fokuserad eller närvarande.

 

Allt går så fort i vårt samhälle idag och att bara göra en sak åt gången föraktas oftast, man fnyser åt det. Man ska göra så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt – då är man duktig.

 

Jag vill inte längre vara duktig, jag vill vara mig själv och jag vill åstadkomma saker för min egen skull och inte bara för att vara duktig.

 

Så varje dag får jag stålsätta mig själv, jag måste hela tiden intala mig själv att jag kan göra vad jag vill, utan att någon behöver döma mig för det. Jag får t.ex. dåligt samvete om jag sover till kl 13.34. Varför? Jag har semester, jag är ledig på obestämd tid – varför kan jag inte bara få göra vad jag vill? Jo, för att jag varje dag måste åstadkomma något för att känna att jag duger.

 

koh chang

 

Men vad spelar det egentligen för roll hur länge jag sover?

 

Det är så inrotat i mig att jag måste gå upp tidigt, jag måste göra något varje dag för att räknas, för att duga. Vad är detta?

 

Jag minns när vi var med familjen på Cypern när mamma fyllde 50 (många år sedan). Jag och Martin (min dåvarande pojkvän) hade en tendens till att sova bort dagarna, och en dag när vi kom släntrandes till poolen lite senare än vanligt, klockan var nog närmare 14, fick vi en utskällning för att vi sov bort semestern.

 

Jag blev helt förbluffad! Det är väl upp till mig hur länge jag vill sova.

 

Likaså är det nu upp till mig vad jag vill göra om dagarna. Jag behöver inte vara duktig varje dag. Jag behöver bara vara, men jag känner ändå ett tvång att gå upp tidigt, gå till stranden och göra det mesta av dagen, men nu försöker jag alltså sätta ned foten för mig själv!

 

Jag försöker säga till mig själv att tagga ned, men det är jättesvårt; svårt att stå där när dagen är slut och inse att jag inte har åstadkommit något, inte ett piss, jag har inte varit duktig alls. Men jag kämpar på och hoppas att dagen kommer då jag inte känner samma ångest inför att ha tillbringat en hel dag med att göra ingenting alls. Bara observerat livet i allmänhet.

 

Att göra ingenting är en konst i sig som vi alla behöver öva på; för att finna ro i våra sinnen och för att finna ro i våra själar.

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

Gravatar image
By

I'm Charnette - a padawan of life, and ponderer of all sorts of unnecessary stuff. My blog - Padawan & Ponderer - will show you my life, my pain, my travels, and a lot of photography. Some animals too, simply because I adore all of them... Tag along and join me! ^.^

What about these then?

One thought on “Att göra ingenting”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *