CategoriesResor

Beijing – förbjudna staden

Beijing – förbjudna staden

Iförrgår fick jag äntligen till besök nr 2 på Förbjudna staden, häromdagen när jag försökte hade jag glömt mitt pass – och det går minsann inte för sig längre! Man ska registreras! Många säkerhetskontroller också i staden när man är på väg till både Tiananmen Square (Himmelska fridens torg) och Förbjudna staden. Galet! Gick igenom 3 stycken!

De verkade dock måttligt intresserade av mig, jag fick varken visa mitt pass eller låta mig bli blippad när det pep i bågarna jag gick igenom… det var inte så noga med den svenska turisten tydligen… hon såg ärlig ut 😀

 

 

Första gången jag var i Förbjudna staden var december 1994, efter jag och Pernilla hade tagit Transmongoliska järnvägen till Beijing. Det var isande kallt och vi handlade på oss en hel massa vinterkläder, därav anledningen till att jag trodde att det nu skulle vara något kallare och inte högsommar! Helt fel kläder med mig!

 

Eftersom Pernilla föreslagit innan vi rest hemifrån att vi endast skulle ta med 1 filmrulle på en resa på 4 månader, så behöver jag nog inte ens nämna att jag inte tog så många foton från Förbjudna staden (kanske måste inflika här att hon inte fick sin vilja igenom, men det var ändå knapert). Det hade jag tänkt rätta till nu.

 

Nedan ser ni samtliga foton jag/vi tog i Förbjudna staden 1994:

 

Förbjudna staden var dock mycket större än jag mindes, så jag såg inte alltihop denna gången, det fanns inte tid till detta, eftersom jag gått in ca 2 timmar innan stängningsdags, för att undvika alla turistgrupper! Det gick inte ändå, så jag är väldigt besviken att där var så mycket folk! Får ta och göra ett besök till i veckan. Jag bor ju så nära…

 

Vad är Förbjudna staden och varför är den förbjuden?

 

Kejsare Yongle, var en egenutropad kejsare, och son till Ming-dynastins grundare: kejsaren Hongwu. Yongle fick aldrig makten, eftersom hans mor varit en konkubin, vilket Yongle inte accepterade, utan sonika tog makten. Då han hade svårt att få stöd i den dåvarande huvudstaden Nanjing, flyttade han huvudstaden till Peking, och planerna för hans nya palats: Förbjudna staden (故宫; Gùgōng) var klara 1406, grunden var lagd 1417 och hela palatset stod klart 1420, med hjälp av 1 miljon arbetare!

 

Förbjudna staden, som kallas “förbjuden” för att inte vanliga människor fick lov att komma in,  invigdes nyårsdagen 1421 och efter det styrde 24 kejsare från detta palats fram tills kejsardömets fall 1911. Det var alltså kejsarens hem och palats och regeringsplats – allt i ett, ursprungligen innehållande 999 byggnader med 9999 rum; enligt kinesisk numerologi är 9 det mest fulländade talet, men idag finns det endast 9371 rum! Ja det räcker väl… 🙂

 

Till ytan är Förbjudna staden världens största palats.

 

Genom åren har Förbjudna staden drabbats av mer än 50 bränder, men man byggde alltid upp det som brunnit ned. År 1644 vid Ming-imperiets fall, brändes t.ex. stora delar av palatset ned, och det tog 100 år innan allt var återställt igen. För mig känns det helt otroligt att ha sådant driv att man vill återställa något som man aldrig kommer se bli klart.

 

1923 inträffade den senaste branden då 120 rum brann ned, och allt återställdes inte förrän 2000. Det betyder att en del delar inte var återställda förra gången jag var där, men det är inget jag minns. Tyvärr. Det kan ju också ha varit i delar som inte var öppna, endast 76 % av palatset är öppet, och man planerar att till 2020 öppna 80 %!

 

1987 listade UNESCO Förbjudna staden som ett världsarv, och idag har palatset 14 miljoner besökare per år, och ibland så många som 100 000 på en dag!

 

förbjudna staden

Hall of Supreme Harmony december 1994 (ovan) vs september 2017 (nedan)

 

förbjudna staden

 

Jag hängde mest runt det här mäktiga palatset och andades in atmosfären, vilket var lite svårt emellanåt med tanke på alla stökiga grupper som befann sig precis överallt. Jag hoppas verkligen att jag kan få till ett till besök med lite mindre folkmängd innan jag åker hem till Sverige igen; någon säger “gå dit på morgonen” och någon annan säger “gå dit på eftermiddagen” – det är som vanligt med kineser – man vet inte riktigt vad som stämmer… nu har jag provat eftermiddagen, så jag får väl prova ottan nästa gång!

 

Kanske till och med ska avvakta tills december och se om där är färre turister då!

 

 

 

Något jag i alla fall ska minnas till nästa gång är att ta med mig matsäck, då det enda i matväg att köpa var chips, riskakor, muffins och annat skräp. Jag fick tag i en fluffig, söt brödbit och lite cola – det var min lunch det! Inte så kinesiskt, men hellre vitt bröd än en Pringles när man är hungrig…

 

förbjudna staden

En annan jämförelse ovan: jag med mitt svärd 1994 mitt bland alla taxis vs inga motorfordon alls 2017

 

Lämnar er med lite fler vyer från detta magiska ställe…

 

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Gravatar image
By

I'm Charnette - a padawan of life, and ponderer of all sorts of unnecessary stuff. My blog - Padawan & Ponderer - will show you my life, my pain, my travels, and a lot of photography. Some animals too, simply because I adore all of them... Tag along and join me! ^.^

What about these then?

One thought on “Beijing – förbjudna staden”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *