CategoriesResor

Side, Turkiet – på charterresa

Side, Turkiet – på charterresa

Då hamnade jag i Side, Turkiet på en charterresa, och ni som känner mig vet att jag inte är charterresenären i ett nötskal, men ja, jag var ute efter en billig resa och valde ett resmål med mycket kultur – enligt vad jag kunde förstå när jag satt hemma och googlade.

 

 

Side är fullt med ruiner och anrik kultur

 

Det finns en enormt rik kultur i Side och staden är full med ruiner som jag bara älskar. För mig är det ett rent paradis ur den synvinkeln. Grekerna har lämnat kvar massvis av mys till mig.

 

fatih camiMoskén Fatih cami

 

Apollo-templet i all sin prakt och jag tvivlar starkt på att det var ens i närheten lika mäktigt under sin stortid… Fullständigt magisk plats där jag tillbringade mycket tid till att bara vara.

 

 

Stadens namn betyder i sin ursprungliga grekiska form: Granatäpple, en av mina favoritfrukter faktiskt, men jag hade inte haft turen att springa in i några ännu, förutom trädet som finns vid mitt hotell. Men ingen färskpressad granatäppeljuice, som är så gott! Nej, nu är det tydligen bara säsong för apelsin!

 

granatäpple

 

Döpt efter granatäpplet – varför är det då inte alltid säsong för färsk granatäppeljuice i Side?

 

Både greker och romare har slagit sig ned här och byggt fantastiska monument om vartannat, och de som står kvar idag, om än ruiner, byggdes så tidigt som på 100-talet, dvs de är 2000 år gamla! Häftigt när man tänker efter.  Att strosa runt här i ruinerna av något som är så gammalt… det är svårt att ta in och man känner sig både liten och mäktig samtidigt.

 

Att vandra omkring här ger mig en tämligen obeskrivlig känsla av både makt och maktlöshet.

 

side gatePorten in till den gamla staden och hamnen, som idag är fylld av turistaffärer och krimskrams i varje hörn, samt restauranger som erbjuder många internationella, men få turkiska rätter.

 

Staden Side – en populär turistort, som finns idag grundades av turkiska muslimer som flytt Kreta och de döpte den till Selimiye. Här är fullt med svenskar, tyskar och allehanda charterresenärer från Europa. På gott och ont…

 

 

Jag gillar definitivt Side. Det enda som stör mig lite grann är att det är svårt att hitta något autentiskt här, och det är synd. Men jag ska ge mig av på en promenad och försöka hitta något område där turismen inte slagit ned sina stora klumpiga fötter ännu. Vi får se hur jag lyckas… 🙂

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Gravatar image
By

I'm Charnette - a padawan of life, and ponderer of all sorts of unnecessary stuff. My blog - Padawan & Ponderer - will show you my life, my pain, my travels, and a lot of photography. Some animals too, simply because I adore all of them... Tag along and join me! ^.^

What about these then?

3 comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *