CategoriesFoto · Thailand

Fotoproblem – det blir så suddigt…

I söndags tvingade jag med den stackars lokalpojken på äventyr i sann turistanda. Vi åkte först till Big Buddha och sedan till Wat Plai Laem. Allt för att farangen skulle få fina turistfoton!

 

Min nyanlända fotohysteri bottnar i en sak och endast en sak:

 

Jag har problem med mina foton OCH kameror, men jag börjar nu misstänka att det handlar om min egen inkompetens av någon anledning.

Varenda gång jag fotar och får till ett bra foto så är det ändå SUDDIGT!!!

Jag får snart psykbryt här, för det är så störigt att springa runt och fota en hel dag och komma hem, kolla fotona i datorn och skiten är suddiga – allihop!

Jag tycker jag följer alla regler och ISO är satt på 200, så jag har varit fullständigt tom på idéer.

Häromdagen slog det mig att jag för det mesta fotar med TV-inställningen av någon anledning, som jag inte vet. Något som hänger med sedan den analoga perioden, och inte ens då vet jag varför jag föredrog TV framför AV (bländare).

 

Det kanske är därför mina foton blir suddiga, för att de inte är riktigt i skärpa – jag kanske använder för lång slutartid!

 

Dagen till ära fotade jag med AV, auto och creative auto. Men ååååååååå…. Resultatet blev ändå inte bra. Suddigt och kasst.

 

wat plai laem

 

Är det någon som har några tips för vad jag kan göra för att få skarpare kort?

 

Jag vet allvarligt talat inte vad jag gör för fel, men suddigt är det.

Olika anledningar till varför kort blir suddiga och mina svar på dem, dvs svar på de jag har bevisat inte stämmer på mig:

  • Jag är oerhört darrig? Detta har jag inte bevisat sant eller falskt ännu, så det finns en möjlighet att detta är anledningen. Mitt slutgiltiga test är att använda ett stativ, men just nu har jag inget så jag kan inte testa någonstans. Ska kolla om jag kan köpa ett som går att göra mikroskopiskt litet – jag hatar att släpa runt på stora saker – annars är planen att köpa tillbaka det gorilla stativ jag gav Linn i present för ett par år sedan. Det kan hängas och det kan klängas och det är ganska litet – i alla fall i stativvärlden. Perfekt för mig.

 

  • Jag kan inte tala om för min kamera vad jag egentligen vill fokusera på! Se ovan svar – ej bevisat falskt ännu.

 

  • ISO är för högt – svar NEJ, satt till 200 ständigt! Nej, detta är inte anledningen till mina gryniga, oskarpa kort.

 

  • Det är för mörkt – skulle ha använt blixt! Nej, även när jag använder blixt eller det finns tillräckligt med ljus så blir bilderna suddiga.

 

  • Slutartiden är för lång. Mycket möjligt emellanåt, men nu under mitt pågående experiment så testade jag ju med automatik, och då användes även väldigt korta slutartider.

 

  • För kort skärpedjup, eller för lågt bländarvärde. Ja nu var det ju inte sån oskärpa jag pratade om. Att ha suddig bakgrund är bara fint, i vissa bilder, men att aldrig få objektet man fotar i skärpa är INTE fint!

 

Så everybody! Har ni fler tips är ni hjärtligt välkomna, för snart blir jag förtvivlad! Då jag bytt kamera  5 gånger de senaste 3 åren, så vet jag att det inte handlar om kameran – utan om mig! Så vad gör jag för fel?

 

SparaSpara

Gravatar image
By

I'm Charnette - a padawan of life, and ponderer of all sorts of unnecessary stuff. My blog - Padawan & Ponderer - will show you my life, my pain, my travels, and a lot of photography. Some animals too, simply because I adore all of them... Tag along and join me! ^.^

What about these then?

One thought on “Fotoproblem – det blir så suddigt…”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *