CategoriesLife As Me

Fråga 2 – vad kan jag få för visum?

När jag nu rett ut varför jag vill flytta till Thailand är nästa punkt på min lista – VISUM! Hur ska jag lyckas med konststycket att få stanna? Och jag vill ju så klart kunna stanna utan att behöva lämna landet var och varannan minut för att förlänga mitt visum.


Sedan Sverige gick med i EU har det blivit lite svårare; vi svenskar var ju tack vare Olof Palme väldigt populära i övriga världen, men EU förstörde det för oss.


Nu behandlas vi lika som resten av EU:s befolkning och inga undantag görs, och vi har därmed förlorat möjligheten till längre vistelser i flertalet länder. Första gången jag besökte Thailand, 1995, fick vi stanna i 90 dagar, men idag är det tyvärr bara 30 som gäller, och dagarna tilldelas dig vid ankomst i landet.

Du behöver alltså inte söka visum på förhand ifall du inte planerar att stanna längre än 30 dagar.


Vad kan jag då få för andra visum?

Helst vill jag ju undvika detta fasliga flängande in och ut ur landet, som är både dötrist och kostsamt. Mina alternativ ser till att börja med ut att vara ofantligt många.


Enligt Thailands ambassad finns följande olika visumformer:


Non-immigrant Visa category ”O” – en visumform för den som besöker familj eller är pensionär, och det krävs ju ingen större intelligens för att lista ut att jag inte tillhör denna kategori.


Non-immigrant Visa category ”O-A” – en visumform som riktar sig till människor som är fyllda minst 50 år och vill tillbringa långa perioder i landet, så alltså tillhör jag inte denna kategori heller.


Non-immigrant Visa category ”B” – business visa. Nej. Inte denna kategori heller.


Non-immigrant Visa category ”ED” – education and studying. Inte denna heller.


Non-immigrant Visa category ”O” – volunteer work/internship (är inte detta samma som den jag nämnde först?). Nä, jag tillhör inte denna kategori heller, och nu har jag plöjt igenom alla övriga visumformer, och endast en återstår:


Tourist Visa – detta verkar vara den enda kategori jag kan peta in mig själv i. Vad jag får fram av informationen på hemsidan så finns det single, double och triple entry. Med triple så kan man åka in i landet 3 ggr á 60 dagar, vilket innebär med snabb överslagsräkning 180 dagar. Det finns inte mycket att göra åt saken; jag måste alltså lämna landet varannan månad. Suck. Enligt denna sida måste man även lämna landet i minst 24 timmar om man innehar detta visum och vill förnya det, så då blir det inga snabba tripper över gränsen till Malaysia då, nä.

Hur gör jag om jag vill förlänga mitt visum då?

Jag hittar ingen information angående möjligheten att förlänga visum. Jag har tidigare mailat konsulatet i Sverige och fått som svar att man kan förlänga dessa turistvisum, men det är upp till det land jag besöker om de vill förlänga eller inte.

SVAR PÅ “VAD KAN JAG FÅ FÖR VISUM?”

Det ser ut som Tourist Visa för mig! Och resor varannan månad i ett halvår och sedan är det frågetecken. Men en liten början…

Gravatar image
By

I'm Charnette - a padawan of life, and ponderer of all sorts of unnecessary stuff. My blog - Padawan & Ponderer - will show you my life, my pain, my travels, and a lot of photography. Some animals too, simply because I adore all of them... Tag along and join me! ^.^

What about these then?