CategoriesResor

Islands magiska nationalpark: Thingvellir

Islands magiska nationalpark: Thingvellir

Sedan 1928 är Thingvellir en nationalpark, en av Islands tre nationalparker. Området kommer enligt lag alltid att tillhöra det isländska folket.

 

Parken har en väldigt vacker och speciell miljö, den ligger t ex på gränsen mellan de nordamerikanska och eurasiska kontinentalplattorna. Området faller ofta offer för många jordbävningar, och platsen lever i allra högsta grad sitt eget liv. Almannagjá (Tingmännens ravin) är en ravin på området, som utvidgar sig ca 5 mm varje år!

 

thingvellir

När jag besökte parken, som ingår i “Golden Circle” tillsammans med Geysir och Gullfoss, så fick jag inte uppleva några jordbävningar, och inte heller fick jag se hur ravinen växte framför mina ögon, men jag fick med alldeles egna ögon se en helt magisk natur!

 

Det är svårt att förstå Islands skönhet när man inte sett den i verkligheten!

 

Jag var nästan helt lamslagen av all skönhet runt omkring mig i Thingvellir, och det hade kunnat vara en helt fulländad dag om det inte vore för att jag blev något störd av den kanadensiska lilla tanten i lila klimakteriehår, som babblade med alla som om hon fick betalt per ord!

 

Att hon dessutom gillade mitt orangea hår tog jag nästan som en förolämpning…

 

thingvellir

 

Dagen till ära var det väldigt dimmigt ute i Thingvellir, och det mesta var grått, men för min del gjorde det inte så mycket, jag var helt salig ändå. Himlen var otroligt dramatisk och när jag kom tillbaka till hotellet upptäckte jag att jag lyckats få flera magiska foton.

 

Islands personlighet och dramatik speglades i de landskapsbilder jag lyckats fota, om än med helt fel inställningar…

 

thingvellir

 

BACK IN THE DAYS – ETT VIKTIGT OMRÅDE…

 

thingvellir

 

Parken är inte bara magisk, rent visuellt, utan det är även en stor historisk plats, och väldigt betydelsefull för islänningarna. Redan 930 upprättades Alltinget i området, och då det fortfarande idag är aktivt räknas det som världens äldsta existerande parlament. Bortsett från en kort period under 1800-talet så har det varit aktivt sedan dag 1.

 

thingvellir

 

2004 klassades Thingvellir som ett UNESCO världsarv. Island har idag 2 st världsarv, och det andra är Surtsey, en vulkanö.

 

Thingvellir är nu en av de största turistattraktionerna landet har, men parken är fortfarande gratis, och kommer förmodligen alltid att vara. Det är nämligen så att islänningarna avskyr att behöva betala för saker som naturen har givit dem gratis. Ytterligare en positiv sak med Island.

 

För er som har inplanerat en resa till Island, så glöm absolut inte att besöka nationalparken Thingvellir! Jag har redan lagt till det på min nästa resa till landet, och min nästa, och min nästa…

 

thingvellirLite rolig svensk trivia: Thingvellir är platsen där stora delar av den svenska klassikern “Bröderna Lejonhjärta” spelades in.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Gravatar image
By

I'm Charnette - a padawan of life, and ponderer of all sorts of unnecessary stuff. My blog - Padawan & Ponderer - will show you my life, my pain, my travels, and a lot of photography. Some animals too, simply because I adore all of them... Tag along and join me! ^.^

What about these then?

3 comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *