CategoriesLife As Me · Resor

Kina – 2017 – here I come!

Nu är det snart dags – det som jag väntat på i ett bra tag nu – jag drar till Kina, närmare bestämt Yangshuo för att träna Tai Chi i 3 månader på Yangshuo Traditional Tai Chi school! Det känns både overkligt och spännande. Så här länge har jag inte varit hemifrån på många år och trots att jag lämnar min älskling hemma och bakom mig ett tag så känns det ändå riktigt bra. <3

 

Detta är inte ren semester, utan mer en själslig resa att försöka hitta tillbaka till mig själv igen – att få balans!

 

Under så många år nu har jag kämpat med allehanda psykiska monster, och det har gått upp och det har gått ned och det har gått runt en liten bit… som en evighetsmaskin! Så nu vill jag lägga den skiten på hyllan, komma tillbaka och hitta energi till det som är viktigt i livet – och nu menar jag inte jobbet! 😉

 

Men jag grubblar, så klart, nu över resan – ponderer som jag är – det är mitt 2:a besök i landet Kina, ett av de vackraste och märkligaste länder jag någonsin besökt. Det var under min 1:a långresa – den som förändrade min syn på allt i allmänhet och livet i synnerhet – som jag och Pernilla åkte via Transsibiriska järnvägen till Kina; jag valde Kina och hon valde Indien och sedan snubblade vi in en sväng i Thailand och Nepal också.

 

Att återvända till något ställe man älskar är alltid riskabelt, man har så många underbara minnen som man kopplar ihop med platsen och när man sedan står där några år senare, några åsikter ytterligare och en hel hop erfarenheter rikare så ser inte platsen riktigt ut som den borde göra, inte som den gjorde då… i de rosafärgade glasögonen…

 

Till exempel: jag blev kär i Haad Rin på Koh Phangan redan första gången vi var där på fullmoon party 1995 (så mycket så vi åkte tillbaka några dagar senare och stannade – turisterna hade åkt och vi var nästan helt ensamma på stranden – underbart!).

 

 

Även 1997 var Haad Rin fantastiskt, men 2010 när jag återvände till den vackraste stranden jag någonsin sett, krossades mitt hjärta – det här var inte stranden jag gått barfota på, eller där jag badat i det klara vattnet och slappat på den vita sanden… Mitt Haad Rin från 1995 fanns inte längre…

 

Idag finns bara en sunkig strand fullsmockad av turister som bara skräpade ned… Ordet charterresa ekar i skallen!

 

 

Det spelade ingen roll hur många gånger jag åkte tillbaka dit efter insikten att magin var borta, den kom så klart aldrig tillbaka…

 

Så lite nervös är jag nu över att åka tillbaka till Kina, och mer bestämt Yangshuo – tänk om det jag minns inte finns längre? Tänk om jag blir besviken?? Tänk om Yangshuo blivit som Haad rin – smutsigt, illaluktande och vidrigt pga alla turister? Tänk om… tänk om…

 

yangshuo

 

Nu bär det i alla fall iväg – tiden får utvisa om jag blir besviken eller inte, men jag tror faktiskt inte det, om jag ska vara helt ärlig… 🙂

 

Så varför Kina?

 

På grund av en hel del yttre omständigheter och flera år av psykisk misär (min läkare kallar det “existensiell kris”, men jag kallar det utbrändhet!), så ville jag iväg på en resa som gav mig ett ordentligt avbrott från vardagen, och som också gav mig en chans till återhämtning – mer balans.

 

Då jag tränat yoga i större delen av mitt liv, om än sporadiskt det senaste, så snöade jag på det ett tag. Men jag var inte så sugen på att åka till Indien – varmt och eländigt. Indien har dessutom en förmåga att få mitt blod att koka – och inte på något positivt sätt heller… Kändes inte riktigt som om det var den sortens hets jag behövde just nu.

 

Volontärresan jag gjorde i vintras gav mig verkligen återhämtning, men jag behöver mer och jag behöver mer själslig träning, mer balans. Jag är ju våg… 😉 Och framför allt behöver jag vara borta längre, för att komma på rätt köl igen.

 

Yangshuo dök upp i tankarna – en otroligt vacker och rofylld plats. Här kunde jag kombinera tai chi, meditation, fotografering och bara avkoppling i fantastisk miljö. Det kändes (känns) helt rätt!

 

 

Här kommer nu några saker jag beslutat mig för att absolut inte upprepa under min resa denna gången, 22 år efter jag satte min första fot i Kina:

 

Jag kommer inte åka runt hela Kina med ett svärd i högsta hugg!

 

 

Jag kommer inte ta värdelösa foton på Sommarpalatset i Beijing, och jag kommer inte låta ngn random kines ta något snett foto av mig!

 

 

Jag kommer inte gå uppför/upp till den kinesiska muren bara för att linbanan kostade 10 kr (idag kostar den visserligen 100 kr, men det kan jag leva med det också…)!

 

 

Jag kommer inte åka snorbillig lokalbuss, med risk för rejäl panikångestattack – men allvarligt, har man till och med problem med gurkor, så funkar det ju bara inte!

 

 

Jag kommer inte bege mig till allehanda konstiga matmarknader för att se sån här skit!

 

 

 

 

Och här kommer en del jag bara absolut måste göra, eller göra om:

 

Hyra cykel i Beijing – det var mysigt att cykla runt där – knappt någon trafik heller! Jag hoppas verkligen jag får tid till detta denna gången också…

Pernilla med guideboken redo – ut på upptäcksfärd!

 

Jag kommer definitivt ta en lång tur på Li-floden… alltså vad är det för foton??

 

Jag kommer definitivt cykla runt som en dåre, inte bara i Beijing, utan även på landsbygden runt Yangshuo och insupa den magiska omgivningen!! Förhoppningsvis får jag även knäppt en hel del vackra foton…

 

 

På tal om foton – jag ska definitivt få med huvet på mina objekt denna gång!!!

 

 

Jag ska masa mig uppför backarna till Moon Hill i Yangshuo igen, förhoppningsvis inte i ösregn och med mycket bättre utsikt än för 22 år sen!

 

Jag ska äta dumplings i långa banor… Och på tal om mat – min absoluta favoritmat serveras ju i landet, så jag kommer definitivt att äta antingen tills jag spricker eller rullar fram!  🙂

 

Följ min resa tillbaka till Kina med allt vad det innebär – kulturkrockar, hård träning med krävande kinesiska mästare, matfrossa, sightseeing och gulligheter (allt som på japanska är kawaii…). Det kommer bli grymt, det kan jag lova! 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Gravatar image
By

I'm Charnette - a padawan of life, and ponderer of all sorts of unnecessary stuff. My blog - Padawan & Ponderer - will show you my life, my pain, my travels, and a lot of photography. Some animals too, simply because I adore all of them... Tag along and join me! ^.^

What about these then?

2 comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *