CategoriesThailand

Marknad i Thailand

Marknad i Thailand

Om det är något som jag verkligen gillar med Thailand, så är det alla dessa marknader som finns överallt. De ploppar upp lite här och där med jämna mellanrum och det är mysigt och roligt och trevligt och härligt!

 

Nattmarknad is the shit!

 

I Thailand är det oftast kvällsmarknad eller nattmarknad som gäller, vilket också är ett skäl att gilla dem. Det är svalt och härligt, och man slipper gå runt i stekande het sol när man tittar på sakerna, men jag antar att det är därför de är på kvällarna. Ibland är de smarta, thailändarna.

 

crochet hats

 

Varje strand på Samui har sin kvällsmarknad!

 

Här på Samui så turas varje ”strand” om med att ha marknad.

  • Bo Phut/Fisherman’s Village: fredag
  • Maenam: torsdag
  • Lamai: söndag
  • Chaweng: onsdag, torsdag, lördag
  • Nathon: lördag

”Vår” marknad här i Fisherman’s Village är ju klart den bästa, om man får vara lite partisk.

 

Du finner både ovanliga kläder och accessoarer i Fisherman’s Village.

 

Shopping över huvud taget i Fisherman’s Village är riktigt bra. Man slipper all den här turistskiten (eller nåväl, den finns, men tack och lov är det blandad kompott), och själva butikerna här är roligare, och säljer udda saker, fina saker. Nackdelen är att det oftast är dyrare här också än på någon annan strand på ön. Jag har redan nämnt min favoritaffär, där jag köpte så fina smycken.

 

Varför pruta när farangerna ändå är så angelägna om att strö pengar runt omkring sig?

 

Det är dock väldigt svårt att pruta i Fisherman’s Village. De tar överpris på allt och de böjer oftast inte en millimeter.

Ibland blir jag bara så trött så jag skiter hellre i att köpa vad det nu kan vara. Att stå och dividera med någon som tar uppenbara ockerpriser och samtidigt låtsas han som om det inte alls är dyrt, utan ”det kostar så här mycket överallt!” – vem pallar?

De som tror att man är en korkad ny turist, de som vill lura en. Men som tur är, så är de inte så många faktiskt i det här landet. Klart man råkar ut för dem, men då är det bara att gå därifrån. Gå till nästa. Man måste ju även förstå att de bara försöker överleva de också. Om de kan sno åt sig en extra 100-lapp, så klart att de måste försöka. Hur beter sig försäljarna hemma i vårt eget land till exempel?

 

Någon som litar på eller har förtroende för en telefonförsäljare?

 

Nej, jag trodde inte det nej.

Marknaden Rongkleua på gränsen mellan Thailand och Kambodja är så stor att man hyr golfbil för att köra runt och shoppa på området. Här kan du köpa allt – för en riktigt, löjligt billig slant!

 

Det är inte bara det som säljs i marknadsstånden och kläderna som är dyrare här i Fisherman’s Village. För ett par veckor sedan var jag inne på apoteket här i närheten och skulle köpa en burk med Paracetamol (Panodil/Alvedon).

 

TIPS: Behöver du Paracetamol i Thailand – köp CEMOL!

 

Jag har hittat ett billigt märke som kostar 35 baht för 100 tabletter – Cemol. Tips! Köp inte Sara, Tylenol, eller andra dyra märken – Cemol går precis lika bra! Finns i 3 olika utformanden: vita tabletter, vit/blåa tabletter, blåa tabletter. De vita tabletterna är väldigt jobbiga – tjocka och stora tabletter (inga tuggisar, eller brus), och de fastnar oftast i halsen och så löses de upp där och då håller man på att kräkas, och ja, ni förstår väl själva. Jag föredrar de blå, men det är väl en smaksak. De har ingen smak dock förresten. Smaklösa, precis som vanliga Alvedon.

 

Hon hasplade ur sig ett pris som var 4 gånger högre än ordinarie, utan att skämmas.

 

Anyhooo, apoteket i Fisherman’s Village tyckte det var vettigt att ta 120 baht för burken. Av ren paffhet höll jag på att kvävas och stirrade klentroget på henne: ”120? Really?” ”Yes. Really.” svarade den stackars människan och såg aningen plågad ut. ”Usually I buy them for 30-40 baht!” förklarade jag mig, samtidigt som jag insåg att det var första gången jag försökte mig på att pruta på ett apotek!

 

Hon log bara brett och såg på mig som om jag var någon rabiat stolle. ”Noooooo. 120. Same everywhere.”

 

Suck. Behöver jag ens säga att jag gick någon annanstans?

Det konstiga är att de som försöker inbilla en att priserna är desamma runt om på ön, verkar leva i vanföreställningarna om att man inte satt foten utanför Fisherman’s Village, och hur rimligt är det? Eller är det rimligt?

Jag vet knappt ens vad det är för folk som bor här uppe i krokarna. Det kanske är charterfolk, som kommer direkt hit och inte är ute på så långa utflykter, kanske inte ens till Chaweng, eller Maenam, som ligger närmast. Det finns riktigt fina hotell här på min strand, så det kanske är rimligt trots allt. För mig ter det sig dock oerhört orimligt.

 

Kolla priserna i Nathon, om ni måste shoppa på ön. Bästa tipset är väl egentligen att vänta till Bangkok!

 

Det bästa tipset för er som ska hänga här nere på Samui, och som vill shoppa här: åk in till Nathon en dag innan ni shoppar loss på Chaweng, eller någon av de andra stränderna.

Kolla runt lite där vad sakerna kostar. Var inte korkad! T ex försökte en försäljare i Ao Nang lura på Lina att en klocka kostade 650 baht.

 

 

Nu hade ju Lina lite övertaget där, eftersom hon redan hade köpt ett gäng likadana klockor (och i slutändan köpte hon ett gäng till), så hon visste vad de kostade – och det var ungefär 100 baht styck. Så ni kan bli lurade riktigt rejält, för 650 baht för oss är ju inte så mycket pengar ändå – precis som hemma tänker man och betalar och ser glad ut.

 

Ett bra tips: är det lika ”billigt” som hemma så är det förmodligen ockerpris!

 

Ska jag vara ärlig så tycker jag att Nathon har väldigt bra shopping, mycket bättre än både Chaweng och Lamai – förmodligen bäst på ön, så egentligen om du är shoppingsugen så shoppa där. Billigare och bättre! Mer för pengarna! Kvantitet framför kvalitet! Osv osv osv osv…

Over & out!

 

Floating market är en väldigt populär marknad i Bangkok, och fastän den är väldigt turistanpassad nu, så är det ändå en upplevelse som man inte bör missa.

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSparaSparaSpara

Gravatar image
By

I'm Charnette - a padawan of life, and ponderer of all sorts of unnecessary stuff. My blog - Padawan & Ponderer - will show you my life, my pain, my travels, and a lot of photography. Some animals too, simply because I adore all of them... Tag along and join me! ^.^

What about these then?

3 comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *