CategoriesFoto · Resor

Ruiner och vardagligt från Side, Turkiet

Att plötsligt stå mitt bland ruinerna i Side, Turkiet kändes nästan som att ha klivit tillbaka i tiden. Jag bodde på ett ganska mysigt hotell med ruin-känsla, ruiner runt omkring och perfekt läge; nästan precis mitt emot den stora grekiska amfi-teatern.

 

Utsikten från mitt hotells restaurang där jag åt frukost nästan varje morgon var enastående, det fanns ruiner vart jag än såg.

 

 

 

Jag har redan skrivit lite grann om min charterresa, och visat en del bilder från Side, som tyvärr blivit lite för mycket turistblaha för min smak. Jag älskar att det fanns ruiner överallt, och det faktum att de bevarats, jag älskar den mysiga marinan, men här finns alldeles för många mediokra matställen och mediokert hantverk som svämmar över i butikerna.

 

side marina

Det finns väldigt mycket bra hantverk i Side också, men med så mycket skrot är det svårt för ett otränat öga att avgöra vad som är vad.

 

 

Jag skulle gärna åka tillbaka en dag bara för att få känna den där mäktiga känslan av att vandra på mark där ruiner så gamla som 2000 år fortfarande står kvar – otroligt mäktigt! Jag tror dock inte jag kommer åka dit igen, på grund av sånt här:

 

turkiska ullared

Detta var stranden utanför mitt hotell, som med alla ruiner var så mysigt på framsidan, men på baksidan och strandpromenaden blev det bara blaha. En butik precis jämte mitt hotell sålde massvis med kläder till ett pris av ingenting – därav Ullared!

 

Det gick att undvika turiststråket i Old Town, Side, om man bara tog sig längre bort från turismen. Där hittade jag autentiska matställen, där även turkar åt. Billigt, gott och perfekt, om än vi hade en del språksvårigheter. Som tur är går det alltid bra att peka 🙂

 

turkish food

 

Det dök upp katter under måltiden och jag blev lite kall om hjärtat; i Asien är det ju vanligare att man sjasar iväg de små hungriga, och jag vill väldigt gärna alltid mata de små, men man vet ju aldrig om det ses som något dåligt, så jag höll mig först lite reserverad.

 

Döm om min förvåning när en turk helt sonika gick fram med en liten skål mat till katterna.

 

Mitt lilla hjärta svämmade över. Jag måste förvånat erkänna att jag aldrig förväntat mig denna fina gest mot min bästa vän.

 

Turkarna älskar sina katter!

 

Dock var det ju runt Old Town som ruinerna fanns och det var därför jag valt Side, så jag ville inte ge mig alltför långt bort i jakten på mat.

 

Ruiner här, ruiner där, ruiner överallt…

 

På ytterligare en promenad, rakt ut i ingenstans från mitt hotell, hittade jag detta gamla bysantinska sjukhus. Att veta att dessa ruiner varit ett gammalt sjukhus gjorde att det kändes något spöklikt. Jag var där precis innan solnedgången, så när solen gått ned fick jag lite släng av stora skälvan, så jag ilade tillbaka, helt säker på att jag vandrat bland spöken!

 

byzantine

byzantine

 

Sist men inte minst måste jag ju även inkludera ruinernas ruiner – kungen av ruiner – det mäktiga Apollo-templet – placerade på en ack så vacker och magisk plats, längst ut i marinan. Om jag skulle åka tillbaka till Side så vore det för detta magiska tempel, jag kunde sitta där i timmar och bara njuta av omgivningen. Om man bara hade kunnat sudda bort människorna som störde mig hela tiden…

 

 

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Gravatar image
By

I'm Charnette - a padawan of life, and ponderer of all sorts of unnecessary stuff. My blog - Padawan & Ponderer - will show you my life, my pain, my travels, and a lot of photography. Some animals too, simply because I adore all of them... Tag along and join me! ^.^

What about these then?

4 comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *