CategoriesSexturismen i Thailand

Sexturismen i Thailand: ok eller inte ok?

Sexturismen i Thailand: ok eller inte ok?

Jag skulle vilja spinna vidare på den här frågan om sex-turismen i det här landet, i Thailand. Mitt inlägg förra veckan fick en del uppmärksamhet, så det verkar som om det finns intresse.

Jag vet att frågan irriterar många därhemma, särskilt kvinnor, men inte av orsaken som många män inbillar sig.

De män som aktivt håller på med sån här skit tror nämligen att vi kvinnor i Sverige är avundsjuka för att de ”överger” oss och åker utomlands för att hitta ett yngre exemplar då de uppenbarligen upplever att vi svenska kvinnor är trista, gnälliga och bittra. Så är inte fallet.

Vi, svenska kvinnor, retar oss på att ”våra” män av någon anledning verkar ha återvänt till ap-stadiet medan vi kvinnor utvecklas åt rätt håll.

 

Det är också en fråga om moral, så det handlar inte om avundsjuka. Enligt min uppfattning då.

 

Vad tycker vi egentligen – är det ok eller är det inte ok? Är det upp till var och en eller är det en större fråga?

 

Jag har nu spenderat flertalet dagar med att läsa om det här ”fenomenet” på nätet. Jag måste säga att jag inte tycker om att googla detta – de olika kombinationerna jag har knappat in fick mig nästan att rysa av obehag och jag förväntade mig nästan att FBI-agenter skulle storma min bunge vilken sekund som helst.

 

Sökningen ”sex tourism thailand” ger över 25 miljoner träffar, och det är stort.

 

Det finns åtskilliga sidor där man försöker rättfärdiga det här på ett eller annat sätt. Den vanligaste ”ursäkten” är att ”det inte är samma sak som hemma”. Enligt de här ursäkterna så ser inte thailändarna på hela konceptet på samma sätt som vi västerlänningar. En aspekt som jag tänkte djupdyka i vid annat tillfälle. En annan ursäkt är att ”det handlar inte bara om sex”.

 

Ursäkterna är lika många som det finns människor, och lika vidriga.

 

Efter jag postat min egen lilla utläggning så hittade jag “Att dra till Thailand och ta sig en hora”, vilket var ett intressant inlägg, som jag senare upptäckte visserligen var från 2009, men kommentarerna, oavsett gamla eller nya, är ju skrämmande.

Jag tänkte ta upp ett par av kommentarerna här och säga min åsikt. Den första – en KVINNA (åtminstone om man ska döma av personens namn) uttrycker sig så här:

 

”Okej, så det vore bättre för de här tjejerna om de inte ens hade Christer som kunde förse dem med ett ruckel att sova i? Är det bättre att vara hemlös, inte få någon mat och att ha 0 pengar än “lite” pengar som man har fått genom prostitution? Du kanske tycker att det är bättre att vara hemlös och dö än att prostituera dig, men thaitjejerna gör uppenbarligen ett annat val.

Vem är det som är rasist nu, som inte anser att de är kapabla att fatta egna beslut eftersom de bara är stackars, utsatta thailuder?”

 

Så Liv tycker att farangerna som köper sina thailändskor gör en bra gärning om jag ska tolka det här uttalandet rätt. Då kanske vi allihop skulle dra ner till Malmskillnadsgatan, Rosenlund och whatever och göra dagens gärning – betala för ett ligg!

Det är klart att det förmodligen inte är bättre att vara hemlös och dö än att prostituera sig, men det är inte det som inlägget handlar om. Inlägget på Ansats anklagar inte de prostituerade för någonting, det är snarare deras köpare som är i blåsväder. De som köper dem – för att de finns där.

 

Det här handlar om att som människa ta sitt ansvar när man är i något som helst överläge över någon annan.

 

Nomadic Matt har bott i Thailand, pratat med folk – lokalbefolkning och faranger – och han verkar ha ett hum om vad han pratar om. I den här posten försöker han argumentera att det inte är så svart och vitt som man tror. Han låter vettig. En del av vad han säger, men en del låter som rent skitsnack.

Jag gillar dock inte hans jämförelse med att många stör sig på gammal gubbe/ung flicka kombinationen och undrar varför man inte stör sig på samma kombination när det kommer till Michael Douglas och Catherine Zeta-Jones till exempel.

Svaret på det?

Det är för att Douglas och Zeta-Jones är på en jämn nivå, de går in i förhållandet på lika villkor. Det är egentligen inte åldersskillnaden som är skon som klämmer i den här debatten, utan det är som jag beskrev ovan. Det spelar egentligen inte heller någon roll om flickorna utnyttjar situationen – situationen skulle aldrig ha uppkommit. I min utopi.

Det finns tyvärr även kvinnor som är funtade så här. Men de brukar oftast vända sig till unga, heta svarta män (med risk för att bli lynchad kanske jag här ska skriva västindiska eller afrikanska män).

 

Under den tid jag tillbringat på Tobago fick jag med avsmak uppleva hur det ser ut åt andra hållet.

 

Gamla, feta kvinnor som sitter med ena handen i skrevet på en ung, snygg rastafari. Det är inte heller ok. Just på Tobago köper man inte killar på det sättet som män köper kvinnor här i Thailand, men man försörjer dem istället. De bor hos dig, äter din mat, dricker dina drinkar, går/åker med dig överallt och blir bjudna på allt.

 

Det är underförstått att du står för allt – det är liksom den dealen du gör med din toyboy, så det är egentligen bara en annan slags betalning.

 

Kanske för att kvinnan inte riktigt känner sig som om hon köper kärleken då. Hon bjuder ju bara, är generös helt enkelt. Hur det är i Gambia (som också är ett “sådant” populärt resmål) vet jag inte, men kanske på samma sätt.

 

Det är vidrigt att se, på precis samma sätt som situationen här i Thailand och av samma anledning.

 

Och det är inte för att jag är orolig för dessa killars naivitet eller att de blir utnyttjade, för de är riktiga players och vet precis hur de ska spela sina kort. Precis som thaitjejerna misstänker jag. Men en situation där en rikare person utnyttjar en fattigare enbart för att den ena kan blir inte ok bara för att båda utnyttjar varandra.

Jag skulle vilja uppmana till en liten debatt här. Vad tycker ni där hemma som kanske inte direkt bryr er om den här sexturismen – är den ok eller är den inte ok?

 

Är det samma sak att köpa en hora i Thailand på semestern, som det är att köpa en hemma i vardagen nere på Malmskillnadsgatan?

 

Kan man rättfärdiga det här beteendet på något sätt? För mig finns det inga gråzoner i det här ämnet – det är vidrigt, det är inte ok att köpa bara för att man kan, och min filosofi har alltid varit och kommer alltid att vara –

 

”det jag gör på min semester kan jag även stå för hemma!”

 

Fortsättning följer, återkom gärna.

 

Gravatar image
By

I'm Charnette - a padawan of life, and ponderer of all sorts of unnecessary stuff. My blog - Padawan & Ponderer - will show you my life, my pain, my travels, and a lot of photography. Some animals too, simply because I adore all of them... Tag along and join me! ^.^

What about these then?

One thought on “Sexturismen i Thailand: ok eller inte ok?”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *