CategoriesLife As Me

Skandinavien eller Europa – asch vad är det för skillnad?

Något som stör mig oerhört är framför allt amerikaners (oftast) oförmåga att särskilja länder i vår del av världen. Det pratas alltför ofta om Europa som om det vore ett enda land, eller Skandinavien som om vi alla sprang runt här i nord och var precis likadana och hade samma huvudstad, samma språk och samma kultur.

 

Idag läste jag ett blogginlägg som fick mig att tänka på detta störande moment. I detta inlägg nämndes ”Scandinavian Crime Stories” och jag satt som ett frågetecken och undrade – menar de svenska eller danska?

Eller kanske rent utav finska?

För i min värld är de totalt olika. De svenska är oerhört trista och danska filmer brukar generellt vara bättre än svenska (även kriminalare – IMO), men finska har jag inte en susning om. Och då har jag inte ens nämnt de norska.

 

Vad är det som är så svårt att förstå att vi är olika länder? Olika länder med olika lagar och olika nationaliteter? Och olika invånare?

 

Ofta i Thailand, eller Asien överhuvudtaget, så ser man skyltar för olika restauranger som gör reklam om sin ”europeiska mat”, vilket alltid får mig att undra ifall det är svartsoppa eller fetaost de serverar på den restaurangen.

Eller varför inte grodlår som alla européer äter…

Som alla vi svenskar vet så finns det inget som är europeiskt, men det finns saker som är svenska och det finns saker som är grekiska och det finns till och med saker som är tyska, och vi sitter inte ofta och knaprar bratwurst till lunch och middag här i Svedala, om än det kan tyckas att länderna ligger ett stenkast ifrån varandra.

Vi förstår inte ens varandra när vi öppnar käften!

 

Är vi i Europa så oviktiga i resten av världens ögon så att man inte ens behöver bemöda sig med att minnas vilka olika länder som tillhör världsdelen eller vad är det frågan om?

 

Självaste Rihanna dedikerade tydligen “Redemption Song” åt ”vår” sorg: Utöya-massakern (Norge) under sin spelning på “Peace & Love”-festivalen i Borlänge. Visst, klart att även vi svenskar tyckte att det var en tragedi, men vi är ändå inte samma land! Vilket hon uppenbarligen trodde… Hög eller trög?

 

Ska jag då tycka att det inte är någon skillnad på USA och Kanada – Nordamerika som Nordamerika, eller? Ska vi bunta ihop dem på liknande sätt?

 

Då kan ni ge er på att det blir ramaskri; finns det något mer förolämpande för en amerikan än att bli tagen för kanadensare? Eller tvärtom?

 

Men om man förstår ovan nämnda förvirring kanske man även kan förstå frustrationen att ständigt få höra att man kommer från landet Sverige där huvudstaden heter Danmark, eller Norge där huvudstaden heter Stockholm.

 

Så världen, det är dags att vakna upp och inse att Sverige, Danmark, Norge och Finland inte är ett land som heter Skandinavien, utan självständiga länder med olika språk och olika kulturer! Googla på den! Och Europeiska Unionen är inte heller ett land som heter Europa utan unionen inkluderar flertalet olika länder som ALLA har olika kulturer! Och olika språk! Och absolut olika mat! Tack och lov!!!

 

Ska det vara så svårt??? Geografi, människor!!!

 

Gravatar image
By

I'm Charnette - a padawan of life, and ponderer of all sorts of unnecessary stuff. My blog - Padawan & Ponderer - will show you my life, my pain, my travels, and a lot of photography. Some animals too, simply because I adore all of them... Tag along and join me! ^.^

What about these then?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *