CategoriesLife As Me

Sociala medier och selfies…

Idag blev jag inspirerad att skriva ett inlägg om sociala medier och selfies, som jag funderat länge på att skriva, men eftersom jag inte varit aktiv här på ett drygt år har det inte funnits varken ork eller vilja.

“Ibland kräks jag på sociala medier” hette inlägget som inspirerade mig och är skrivet av Linda Hallberg, någon som jag inte kände till sedan tidigare, men jag blev imponerad av hennes ord, till viss del eftersom jag själv känner precis samma sak.

En specifik sak jag själv funderat väldigt mycket på lyftes under en kväll tillsammans med några vänner, som fortfarande står ut med mitt sporadiska sällskap:

 

Varför får man fler likes när man postar en värdelös selfie än när man postar ett fint foto som faktiskt har kvalitet?

 

Problemet blev lite snedvinklat just den kvällen, då en av oss trodde att vi andra verkligen brydde oss om antalet likes. Hon tyckte vi kunde strunta i hur många likes vi får. Det gör vi också, men frågan är: varför är det så?

 

Varför är det så att folk gillar en selfie – som är bland det mest ointressanta i fotoväg jag någonsin varit med om – istället för en bild av kvalitet?

 

En anledning som kom upp och verkade vara den som vi höll fast vid: folk kan relatera mer till selfien, för det är oftast en dåligt tagen bild och man kanske inte känner så mycket för en vacker bild av en plats man aldrig besökt. För min del håller den absolut inte, men kanske för gemene man…

 

En annan anledning kan ju vara, att det kanske egentligen inte spelar någon roll att det är en selfie, utan att det finns en människa med på bilden kanske är det som gör grejen…

Jag har verkligen inte en clue!

Jag har bara lagt märke till att när någon av mina vänner (eller jag själv för den delen, det händer ibland, ack inte så ofta) lägger upp en selfie finns det en tendens till att bli mer likes, mer WOW, mer hjärtan, mer kommunikation, än om hen lägger upp en riktigt bra bild.

 

Vad kan det mer finnas för anledningar att det är sååå intressant med en selfie?

 

Jag älskar fotografi, ni som varit på min blogg tidigare har säkert inte undgått detta.

Jag är även väldigt galen i retuschering, och många gånger gillar jag att överretuschera bilder av mig själv, mest för att jag tycker det är kul, men också lite för att väcka någon slags reaktion; idag ser vi ju aldrig oretuscherade bilder i media.

Jag vågar dessutom påstå att 99% av de selfies som läggs upp av kreti och pleti inte heller är oretuscherade, utan det läggs på filter efter filter och helst använder man appar så att huden blir len och ögonen stora och klara.

Precis som Linda skriver.

De här apparna är också så dåliga, så resultaten blir ju skrattretande, men förvånansvärt många tycker tydligen att de blir snyggare… 😛

 

Självkritik är inget som florerar på internet i några mängder uppenbarligen!

 

Tyvärr får jag väl tillägga…

Den här frågan förbryllar mig och jag kommer nog återkomma till den längre fram, men idag får det räcka så här. Har ni något svar till mig får ni gärna kommentera 🙂

 

 

Här ovan är några av mina instagrams som fått flest likes – ever. Vad tycker ni? Det var ju nästan 50/50 där… selfies (1 retuscherad samt 1 oretuscherad och inte egentligen en selfie…) vs vad jag tycker är bra foton…

Gravatar image
By

I'm Charnette - a padawan of life, and ponderer of all sorts of unnecessary stuff. My blog - Padawan & Ponderer - will show you my life, my pain, my travels, and a lot of photography. Some animals too, simply because I adore all of them... Tag along and join me! ^.^

What about these then?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *