CategoriesThailand

“Too spicy for you?”

I Thailand kan man äta riktigt kryddstark mat. Om man gillar stark mat då vill säga, det är inte alla som gör det, och i motsatt till vad man kan tro, så gör inte alla thailändare det heller. Dock så äter många väldigt stark mat och det går säkert långt tillbaka i tiden och har något med bakteriedödande att göra. Om jag får dra till med en kvalificerad och vild gissning.

 

Pad Thai var ren blaj

 

Min första resa hit på 1900-talet, så gillade jag inte alls thaimat. Jag undvek all thaimat så gott jag kunde, eftersom jag tyckte maten var så äckligt söt, och mestadels åt jag bara enkelt stekt ris.

Men då vill jag även påpeka att jag egentligen aldrig hade ätit riktig thaimat, utan jag hade bara provat turistmaten som de serverar överallt på turisthak – smaklös, söt, sliskig och oerhört trist.

PadThai (en rätt med stekta nudlar och en massa bös, plus en farlig mängd socker) är fortfarande en av de rätter som jag verkligen inte klarar av att äta, men många faranger älskar den.

 

Pad Kaprao förändrade min syn på thaimat

 

Första gången jag överhuvudtaget smakade på en riktig thailändsk rätt och faktiskt tyckte det var riktigt gott var när jag och Lina bodde hemma hos Pang, i samma veva som jag träffade Oh. Pang hade köpt Pad Kaprao till mig och Lina, och det sprängde våra smaklökar totalt. Så obeskrivligt gott. Och så starkt. Perfekt blandning.

 

”Maten är inte god om jag inte gråter!”

 

Under hela tiden vi bodde hos Pang åt vi helt sjukt god mat. Hemlagad thaimat, köpt thaimat, och alltid spicy, spicy. I slutet av resan tyckte Lina, som från början avskytt stark mat, att ”om hon inte grät var maten inte god”, dvs hon grät för att maten var så stark.

 

Faranger klarar INTE att äta stark mat – det vet väl alla!

 

Det svåraste för en farang att beställa mat i det här landet är att thaiare för det mesta tar för givet att man inte klarar av att äta stark mat.

Trots att man säger att man vill ha stark mat kommer maten oftast in och smakar ingenting. Vissa gånger finns inte ens en enda chilli i maten, och detta stör mig något fruktansvärt.

Nu för tiden brukar Oh få beställa maten åt mig, för då vet de inte vem av oss som ska ha vilken rätt och då är maten oftast stark. Men ska det behövas?

 

Yam Wonsen – min favorit, men helst med chilli i också då! WTF!

 

Om jag beställer Yam wonsen så borde det ju antas att jag gillar chilli?

 

Om jag beställer maträtter som anses ganska starka så borde man ju förstå att jag förmodligen gillar stark mat. Eller? Annars hade jag väl ätit stekta grönsaker, stekt ris eller någon annan smaklös rätt. PadThai kanske!

Jag tycker det är ganska förmätet att gå omkring och tro att thaiare är de enda som kan äta stark mat. Jag får medge att jag inte kan äta så stark mat som Oh äter, men jag gillar stark mat, och jag vill varje dag lära mig att äta starkare.

 

Yam wonsen utan chilli – vad hände där?

 

Mina absoluta favoriträtter är Yam Wonsen och Pad Kaprao, vilka är rätter med mycket chilli, om man tillagar dem rätt. En gång beställde jag en Yam Wonsen och fick in den UTAN en enda chilli, men en enorm mängd limesaft. Not so tasty!

 

Pad Kaprao hos bästa tanten på Samui – i MaeNam. Stekt ägg på detta saknas visserligen… 

 

Jag kan förstå om man som restaurangägare inte gärna ger farangerna stark mat, de är väl rädda om sitt rykte, eller något, men om man nu ber extra om det borde det väl gå an?

Eller är det mer en attityd om att ”du vet inte vad som är bäst för dig, så jag ger dig inte det du ber om”. Ibland blir jag bara så förbannad på den överlägsna attityden.

 

Thaimaten i Ao Nang var blaj

 

Nu när vi var i Ao Nang och förtvivlat försökte hitta mat som gick att äta – muslimerna där lagade inte alls thaimat som jag och Oh ville ha den. I bästa fall smakade den blaj, i värsta fall smakade den skit, och gångerna emellan smakade den absolut ingenting.

Vi hittade några matvagnar i stan, och vanligtvis brukar såna här gaturestauranger ha den bästa maten, och den billigaste, så jag och Oh försökte oss på att äta här åtskilliga gånger, men det smakade aldrig så bra.

 

Gai Prik – kyckling med chilli

 

En av gångerna beställde jag Kyckling med chilli. Förvånande nog så fanns det några stycken chillisar med i rätten, men vanligtvis brukar jag inte äta upp alla, för jag tycker inte de är goda att äta bara så där, men samtidigt gillar jag smaken de sätter på allt runt omkring.

Eftersom jag inte var särskilt förtjust i maten, så lämnade jag en hel del chillis och lite kyckling. Tanten som lagat maten tittade på min tallrik när jag betalade och fnissade hånfullt:

 

”Too spicy for you, huh?”

 

Eeeeeh, vad fan! Jag fräste bara att jag var mätt och gick därifrån.

 

Varför förmoda att jag inte tycker om chilli om jag beställer mat med chilli?

 

Vanligtvis brukar jag bli så irriterad när maten kommer in och inte smakar någonting, att jag gärna vill påpeka för servitören att hallå där, jag beställde faktiskt stark mat, men Oh är så finkänslig, så han hade ju dött om jag klagade på maten.

Så jag beter mig som en vanlig väluppfostrad thaiflicka, som snällt äter upp maten trots att den inte alls smakar något överhuvudtaget.

 

Hemlagat smakar bäst, och smakar mycket!

 

Nu har vi eget kök och nu får jag stark mat så gott som dagligen. Oh har lite svårt att behärska sig och ibland blir det så starkt att jag knappt kan äta det, men jag försöker mer och mer – vi ökar lite dag för dag, så snart kanske jag kan åka till Buriram och äta lika stark mat som farmor Mus.

 

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

Gravatar image
By

I'm Charnette - a padawan of life, and ponderer of all sorts of unnecessary stuff. My blog - Padawan & Ponderer - will show you my life, my pain, my travels, and a lot of photography. Some animals too, simply because I adore all of them... Tag along and join me! ^.^

What about these then?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *