CategoriesLife As Me · Resor

Traditional Tai Chi School – Yangshuo, Kina

Så, då var jag på plats på min Tai Chi Chen skola i Yangshuo – Yangshuo Traditional Tai Chi School, och jag har varit här i drygt 4 veckor nu. Har inte bloggat på länge; mitt mål när jag åkte hemifrån var att blogga 1 gång i veckan, men jag befinner mig ju i ett stadie där det är svårt och näst intill oöverstigligt med några som helst krav och rutiner, så det får bli så här.

 

 

Jag har dessutom funderat väldigt mycket om vad som ska hända med denna bloggen, så mer om det senare…

 

Hoppas ni i alla fall står ut med mitt hipp som happ!

Tai Chi vovven HotPot, döpt efter maträtten hon undslapp när två amerikanska turister så snällt befriade henne från marknaden och tog hem henne till skolan. När de sedermera åkte hem tog master Ping hand om hunden, som är den mysigaste hund man kan tänka sig. Tanken på att äta henne får det bara att vända sig i magen på mig!

 

 

Jag trivs jättebra på skolan, atmosfären är härlig, lugn och avslappnande. Skolan är ganska liten (men har 3 stora träningsutrymmen!) och vi är ca 10 elever allt som oftast, vilket är kanon. Det innebär små grupper! Jättebra! De flesta av oss bor här och några av eleverna har varit här länge – ett par så länge som 2 år, och de är inte redo ännu – om man frågar dem! Citat från en av dem: “Ju mer jag lär mig desto mer inser jag att jag behöver stanna!

Ibland kommer det också personer utifrån, d.v.s. turister som bara är på genomresa, som bokat en “prova på tai chi kurs” alternativt några dagar. Ibland skolklasser från internationella skolor någonstans i Kina.

 

 

Varje rum på skolan har ett namn från en tai chi ställning… 

Just nu är här en stor grupp från Frankrike, som kommit till Kina för att träna Tai Chi i en vecka.

 

Yangshuo Traditional Tai Chi School grundades 2012 av mina båda tränare Wu Heng Dong (Wu Kim) och Wu YuPing. Stilen master Kim och master Ping utbildar i är Chen stil, och Kim utbildar även i bl.a. Kung Fu.

Skolan själv ligger i ett hus som är väldigt gammalt, och ofta kommer det turister och ska titta på husen och fotografera osv, när vi har lektion. Jag tycker om miljön och det var en av anledningarna till att jag faktiskt valde denna skolan framför andra.

 

 

Master Kim och master Ping har tränat Tai Chi i så gott som hela sina liv, och båda inger förtroende, och som lärare har de utrustat sig själva med ett tålamod som är outtömligt. De är oerhört skickliga och jag finner det alltid fascinerande att iaktta dem – det ser så lätt ut när de utför rörelserna, så lätt och utan ansträngning alls. Så ska man själv göra det – stel som ett kylskåp och klumpig som en elefant. Nehej, det var inte så lätt som det såg ut.

 

yangshuo traditional tai chi school

 

Nedan ser ni hur en lektion på min skola kan se ut; hittade den på skolans YouTube kanal: Traditionaltaichi

 

 

Tai Chi finns i 5 olika huvudstilar (Yang, Sun, Wu och Woo), men jag kommer inte gå in något vidare på någon av dem, eftersom jag inte känner till skillnaderna särskilt bra. Om ni är intresserade av en jämförelse har jag hittat många YouTube videos som visar bl.a. Chen och Yang stilarna jämte varandra. Man ser en ganska tydlig skillnad emellanåt, men andra emellanåt ingen skillnad alls. För ett otränat öga.

 

Chen stil Tai Chi – 陳氏太極拳 – är den ursprungliga Tai Chi stilen och moder/fader till alla övriga stilar. Den kommer från Chen Village, och familjen Chen, som grundade byn. Historierna är lite luddiga om hur, varför och när familjen Chen utvecklade Tai Chi, eftersom det inte finns något dokumenterat förrän från 1600-talet. Vad man dock vet är som sagt att Chen stilen är grunden för övriga stilar, som utvecklades senare.

 

yangshuo traditional tai chi school

 

Vem utvecklade Tai Chi – vem ses som fadern?

 

Det finns en legendarisk man vid namn Zhang Sanfeng, som var en Tao präst. Han blev 307 år gammal, och om man ska tro på legenden, så hade han också övermänskliga krafter och en enorm inre styrka. Enligt legenden ska han ha varit Tai Chis fader.

Sedan finns det Chen Bu, som anses vara den som grundade byn Chenjiagou (1374). Han kom ursprungligen från Shangxi och var skicklig på kampsport. Byn blev så småningom känd för sin kampsport. Chen Wangting, som hörde till nionde generationen i ovan nämnda by, kanske inte uppfann taijiquan (Tai Chi), men han la bland annat till Yin-Yang teorin till utövandet. Vad som idag ses som Tai Chi verkar ha fått sin form på 1700-talet, och formades av denne Chen Wangting.

 

Vad är Tai Chi / taijiquan / t’ai chi ch’uan?

 

Många frågade mig detta innan jag åkte hemifrån och jag stolt proklamerade att jag skulle åka till Kina för att träna Tai Chi i 3 månader. Svaret är så mycket större än: ”Tai Chi är en kinesisk kampsport, som utövas både för försvarsträning och hälsofördelar”. Eller: ”Tai Chi är en intern kampsport.” Vad betyder ens det där – intern kampsport?

 

Begreppen inom Tai Chi chuan

 

NEIJIA

Intern kampsport (neijia) – betyder att kampsporten fokuserar på det inre, det mentala, ur en qi-relaterad aspekt. Kung fu, till exempel är en extern kampsport, för den fokuserar mer på det yttre, på styrkan. I Tai Chi använder man inte muskler – man får inte använda sina muskler – utan man använder ligamenten, och styrkan kommer inifrån.

 

TAIJI

Termen taiji betyder ”Supreme Ultimate” och syftar på en yin-yang filosofi, en enhet snarare än en tvåsamhet, en filosofi kopplad till rörelserna i Tai Chi. Taiji skapar yin-yang flödet: rörelse skapar yang och när aktiviteten når sitt max blir det lugn och genom lugnet skapar taiji yin. Taiji ligger till grund för tai chi som även är baserat på yin-yang och taoism.

 

QI

Termen qi som nämns ovan – vad betyder den? Livskraft, materiell energi, energiflöde. Qi är den underliggande principen för kinesisk traditionell medicin (där man pratar mycket om olika qi-flöden) och kinesisk kampsport. Detta är ett luddigt icke-vetenskapligt begrepp, som jag personligen är helt övertygad om finns, medan andra kanske inte riktigt tror på det, och det är också ok. Man måste själv känna efter vad man tycker och tror här i livet. Jag jobbar hårt med att släppa min fördomsfullhet… 😉 Ett stängt sinne hör inte hemma i Tai Chi.

Det finns även en praktik att balansera qi – qi gong, som är så gammal och anrik som 4000 år! När jag var inlagd på smärtrehabilitering i Oskarshamn utövade vi varje morgon någon slags västerniserad sittande qi gong.

 

YIN-YANG

Yin-Yang – alla känner till symbolen. Populär som tatuering, på smycken osv. Läran om yin-yang är gammal, och man tror att den uppstod någon gång under 300-talet f.Kr. Yin-Yang står för enheten i allt, visar hur hela världen är sammankopplad, hur allt hör ihop. Det är en tvåsamhet som också är en enhet. Allting har en yin och en yang motsvarighet och det här är oerhört komplicerat – jag tänker inte ens ge mig in på det, men som ett exempel: en lektion hamnade vi i en diskussion där jorden är yin, himlen är yang, men uppåt mot himlen är yin och nedåt mot jorden är yang. Eeeeh?

 

yangshuo traditional tai chi school

 

Så det blev många ord om både skolan och själva Tai Chi, men lite mer om min egen träning nu då.

 

Efter 4 veckors träning här känns det ändå som om jag precis kom hit. Jag tränar halvtid, vilket innebär 2 timmar/dag. Jag valde detta alternativ på grund av min nackskada, då jag var osäker på hur det skulle bli, bättre att börja lite lugnare och ifall jag märkte att det funkade kunde jag ju alltid ändra mig och köra fullt. Dock har jag missat någon träning varje vecka på grund av migrän – oftast, och någon gång pga för mycket nackvärk, så än så länge har jag inte börjat med träning på heltid, och kanske inte ens kommer göra heller.

 

Det tar emot överallt!

 

Men jag har så svårt med andningsövningar och qi gong, svårt med 20 minuters stående meditation (fast jag lyckades mer eller mindre med stående meditation i 45 minuter förra fredagen!) – jag blir oftast väldigt yr och håller på att svimma och annat mysigt (vilket tyder på att jag andas fel! Ingen överraskning där inte!), svårt att använda höfterna rätt – dvs använda kraften från höften istället för överkroppen osv, stel när jag ska stretcha, stel när jag ska göra min tai chi form, ja… osv osv osv.

 

 

Jag befinner mig också i något slags vakuum där jag för mitt liv inte kan komma ihåg en specifik sekvens jag lärde mig i förra veckan – jag gör den, dvs apar efter antingen min shifu eller någon av mina kurskamrater. Sekunden senare är det som bortblåst! Jag vet inte om det beror på att jag är ofokuserad eller bara blockerad eller riktigt värdelös… som sagt, jag jobbar på att släppa mina fördomar, även om mig själv – är inte riktigt där ännu 😀

 

Regler på skolan

 

Känner mig varje dag som om jag inte kommer någon vart alls. Tai Chi är något man arbetar med i många år, så förhoppningsvis kommer detta ändra sig och när jag lämnar Kina kommer jag inte ha så stora problem med att andas, med att utföra stående meditation i 30 minuter, klara av att utföra min form utan minnesluckor och jag kommer vara så avslappnad så, på rätt ställen.

Men ifall jag skulle få något storhetsvansinne och tro att jag är så avslappnad som jag någonsin kan bli, då måste jag minnas orden från min kurskamrat Josh:

 

“Never assume you can’t relax more!”

 

Och så får jag börja om från början… allt i livet är en cirkel… breathe in, breathe out…

 

 

PS: Jag ber om ursäkt ifall jag fått fel uppfattning om några begrepp och framför felaktig information, jag är fortfarande en nybörjare inom Tai Chi och hoppas ändå att jag på något sätt på det stora hela fått det rätt… 

 

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Gravatar image
By

I'm Charnette - a padawan of life, and ponderer of all sorts of unnecessary stuff. My blog - Padawan & Ponderer - will show you my life, my pain, my travels, and a lot of photography. Some animals too, simply because I adore all of them... Tag along and join me! ^.^

What about these then?

One thought on “Traditional Tai Chi School – Yangshuo, Kina”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *