CategoriesResor · Thailand

Vad är egentligen en taxi?

En sak som förbryllar mig varenda gång jag sätter foten i Bangkok är taxibilarna, eller närmare bestämt chaufförernas aviga inställning till att köra sagda taxibilar. Längre än 3 meter. Jag ska förklara vad jag menar.

 

”Nooooo, it’s too far!”

 

Otroligt många gånger får jag höra: “No, it’s too far!”, när jag vill åka någonstans. Det är för långt. För långt för vaddå undrar jag?

När jag dessutom vill åka på taxameter så borde de ju vara glada, för är det långt tickar ju taxametern på. Är det fixed price? Jamen höj priset då!

Ibland är jag så desperat att komma iväg eller till och med komma hem så jag hade kunnat betala överpris, men jag får ju inte ens det. De vägrar helt sonika att köra mig.

 

“Too many cars today!”

 

Häromdagen var jag, Oh, Lina och Tobbe på väg till hotellet där Linas bror David och hans familj bodde, som låg i närheten av Khao San Road. Vi bodde i ett område som heter Sukhumvit. Just denna dag hade de där buttra chaufförerna fått för sig att det inte gick att åka taxi alls.

 

De tittar på klockan och ruskar ursäktande på huvudet – “Too many cars!”

 

Ja vi är i Bangkok, så det kan jag ju förstå, då det ändå bor 12 miljoner människor i denna stad. Någon gång är väl dessa personer ute och åker bil kan man föreställa sig, och att många är ute samtidigt någon gång är ju oundvikligt! Denna dag var tydligen någon slags högtid, så ja, som sagt så var alla taxichaufförer väldigt negativt inställda till att köra någonstans längre än 3 meter.

 

Vad är egentligen en taxi?

 

 

Det ter sig tämligen absurt att som taxichaufför svara: “nä, dit vill jag inte åka, det är för långt”. Vad är egentligen en taxi? Något man hoppar in i för att åka ned till hörnet av gatan eller något man vill ha tag i när man ska lite längre? Hemma kan jag få intrycket av att taxin inte vill köra när det endast gäller ett kvarter, men här i Thailand så vill taxin helst inte köra om det gäller MER än ett kvarter. Fundera på den då!

 

Vi lyckades i alla fall få tag i en taxi, eftersom Lina och Tobbe bad hotellet de bodde på ringa efter en. Hela taxiresan tog inte ens 10 minuter, och det var knappt en bil ute på gatorna, konstigt nog. Så det var varken långt eller hårt trafikerat.

 

Att undvika alla är en ganska omöjlig uppgift i Bangkok

 

Så, jag har inte en susning och nu börjar jag bli trött på att undra, kan någon ge mig ett vettigt svar på varför taxichaufförerna i Bangkok helst inte vill köra längre än 3 meter, och helst inte vill köra bland andra bilar? Spekulera hej vilt med om ni vill, tillsammans kanske vi kan lösa gåtan om taxichaufförernas hjärnspöken!

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Gravatar image
By

I'm Charnette - a padawan of life, and ponderer of all sorts of unnecessary stuff. My blog - Padawan & Ponderer - will show you my life, my pain, my travels, and a lot of photography. Some animals too, simply because I adore all of them... Tag along and join me! ^.^

What about these then?

2 comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *