CategoriesReligion/Andligt

Varför nej tack till böneutrop i Sverige?

Det verkar vara hett på tapeten hemma i Sverige nu, huruvida moskéerna ska få ha böneutrop eller inte. Många av mina vänner på facebook gillar sidor som ”Böneutrop i Sverige – nej tack”, och jag undrar varför.

 

VARFÖR SPELAR DET ÖVERHUVUDTAGET NÅGON ROLL OM DE FÅR HA BÖNEUTROP?

 

Jag bryr mig precis lika lite om det som jag bryr mig om de protestantiska kyrkoklockorna som ringer.

Sverige har sedan 2000 ingen statskyrka längre, vilket innebär att vi automatiskt inte behöver bli tvångsinplanterade i någon religion när vi föds. Jättebra!

Vi kan då välja religion senare, om vi väljer dop för våra barn och ytterligare val vid konfirmation. Då är vi kristna protestanter. Med i Svenska Kyrkan blir du dock redan när du föds, i den meningen att du betalar skatt och begravningspengar till dem, en överkomlig summa…

När jag var 18 år valde jag att gå ur Svenska Kyrkan då jag inte har samma tro.

 

RELIGIONSFRIHET I SVERIGE ÄR EN AV DE GRUNDLÄGGANDE RÄTTIGHETERNA I DEN SVENSKA GRUNDLAGEN;

 

”RELIGIONSFRIHET: FRIHET ATT ENSAM ELLER TILLSAMMANS MED ANDRA UTÖVA SIN RELIGION”.

Så då har vi tillåtit muslimer att bygga en moské, men religionen inom den får endast utövas på VÅRA villkor?

Vad jag förstod från en artikel i Aftonbladet så fanns det någon klausul med när man byggde den första moskéen i Sverige om att det inte skulle förekomma några böneutrop (!). Nu vill man då stryka denna klausul och få lov att göra böneutrop en gång i veckan, precis som de kristna kyrkorna gör.

 

EN GÅNG I VECKAN? Vad är det frågan om?

 

Svenska Kyrkan är inte längre någon statskyrka så varför ska de få lov att göra saker som andra religionsutövare inte får? Av den diffusa subjektiva anledningen att vi var här först och vi är bättre än dem?

 

DE HAR FÅTT KOMMA HIT PÅ NÅDER OCH DE HAR FÅTT BYGGA MOSKÉN PÅ NÅDER, SÅ DE SKA INTE TRO ATT DE ÄR NÅGOT ANNAT ELLER BÄTTRE ÄN OSS.

 

Det är precis det jante-budskapet vi vill sända dem. Precis som när den vita mannen kom till Afrika och såg den svarta mannens välhängdhet och skräckslaget tittade ned på sig själva och insåg sin inadekvathet… Sedan var det kört!

 

SLAVERI OCH FÖRTRYCK ÄR DET I MIN BOK!

 

Till slut vill jag bara hänvisa till en Oerhört grym artikel, som kanske egentligen inte hör hit, men som stödjer min egen ödmjuka önskan om att avskaffa all religion, som faktiskt gör mer skada än nytta…

 

Gravatar image
By

I'm Charnette - a padawan of life, and ponderer of all sorts of unnecessary stuff. My blog - Padawan & Ponderer - will show you my life, my pain, my travels, and a lot of photography. Some animals too, simply because I adore all of them... Tag along and join me! ^.^

What about these then?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *